Talrijke positieve reacties over ‘nieuwjaarsbrief’ 2016 aan de Vrienden MPM|PK

placcaetUnisono positief zijn de vele reacties van de Vrienden van het Museum Plantin Moretus|Prentenkabinet vzw die ons bereiken over de nieuwjaarswens 2016.

Trouw aan de traditie van bij de oprichting van de Vriendenvereniging hebben onze bestuursleden François Gyselinckx en Patrick Goossens tijd noch werk bespaard om de Vrienden bij de start van het nieuwe kalenderjaar een zinvol drukwerk ‘in de geest van de Plantiniana’ als nieuwjaarswens toe te sturen. Van heel wat Vrienden vernamen we trouwens dat deze publicaties als ‘collectables’ met respect worden bewaard en af en toe getoond aan familie en vrienden.


Zoals de bestuursleden in hun begeleidende vredeswens schreven wordt 2016 een schrikkeljaar. Dat heeft een lange geschiedenis. En het was niet altijd Nieuwjaar op
1 januari. Hierover gaat de tekst Het Plantijnse huis en de nieuwe kalender op het einde van de 16e eeuw. Ook hier speelde Christofffel Plantijn weer een rol.
Vandaar de facsimile van een belangrijk Placcaet van 1575 betreffende de nieuwe nieuwjaarsdatum. Dat speelt zich af achter een eeuwenoude kalendergeschiedenis waarin het bepalen van enerzijds de paasdatum, maar anderzijds van de nieuwjaarsdatum.
François Gyselinckx onderzocht deze complexe geschiedenis en zorgde voor een uitgebreide begeleidende tekst en uitleg. De lezer merkt onmiddellijk dat het een tijdsintensieve taak was die hij op die manier moest vervullen Patrick Goossens drukte de teksten en de facsimile, en nummerde ze. Dat vergde ook een ruime tijdsinvulling. Andermaal stelde hij het papier en enveloppen gratis ter beschikking. Het resultaat mag er zijn: een prachtige nieuwjaarswens!
Hopelijk zullen de Vrienden van deze mooie publicatie genieten en ze tonen aan familie en vrienden om zo op heel persoonlijke manier bij te dragen tot promotie van lidmaatschap. Vrienden maken Vrienden!
De Vrienden die tijdig hun bijdrage vernieuwden ontvingen deze wensen en de prachtige genummerde exemplaren nog vóór de eindejaarsfeesten. De andere moesten wachten tot de eerste week van het nieuwe jaar omdat tot het laatste moment werd gewacht om de stickertjes ‘2016’ mee te sturen met de wensen. Dit spaart postzegels, enveloppen en etiketten, geld dat beter anders kan worden besteed. (fvdb)