Op 15 maart 2018 bezochten een veertigtal Vrienden van MPM of leden van de Antwerpse bibliofielen de Villa van Cavrois in Croix nabij Roubaix en de tentoonstelling Les Chrétiens d’Orient in Tourcoing.
Organisator Frans van den Brande, bestuurslid van de Vrienden MPM, had de uitnodigingen nog niet verstuurd of alle plaatsen waren volzet. Hij was beperkt tot 40 deelnemers omdat de Franse gidsen maar groepen van maximaal 20 man aanvaardden. Een tiental personen kwam hierdoor op een wachtlijst.
Het werd een zeer fijne dag voor de deelnemers. Het was een vriendendag puur sang. Leerrijk, interessant en aangenaam omdat het gezelschap blijkbaar goed op mekaar aansloot te merken aan de vele spontane gesprekken onderling.
Vriend MPM Grauwels vatte het een dag later zo samen
Waarde Heer van den Brande, gegroet,
Gisteren straalde tussen de regenbuien en ander ontij een confrontatie ‘s morgens met het tot het uiterste gedreven modernisme van de villa Cavrois, het fijne etentje en tijdens de namiddag het mirakel van ” les Chrétiens d’ Orient” nooit tevoren van gehoord. Het werd ons opgediend met een afgewogen dosis eclectisme, historische kennis, juiste verbanden met het heden en achtergrond – informatie voor de complexe problemen van het Midden-Oosten.
Een galadiner voor alle medereizigers geestig gebracht cum laude door een meester van het peripatetisch onderricht.
De zon straalde zonder verpozen in ons gemoed. Doe zo verder a.u.b.
Rossana en Wilfried Grauwels – Alva,
uw dankbare medereizigers.
Vooraf had Frans documentatie rondgestuurd om al een eerste duiding van de tentoonstelling van Les Chrétiens te geven, # TourcoingInfo 113 en # TourcoingInfo 115 (met foto’s van de opening van de tentoonstelling door Eduard Philippe, eerste minister van Frankrijk). Ook op de heenreis deelde hij verdere documentatie uit.
In de bus vertelde een goed op dreef zijnde Frans op zijn eigen onnavolgbare wijze honderduit over het kluwen van godsdienstgroepen. Hij legde daarbij verbanden bloot en spekte dit met een resem voorbeelden en anekdotes. Buiten de zachte klassieke muziek die de chauffeur had opgezet kon je de spreekwoordelijke speld horen vallen. Dat hadden we nog nooit gehoord.
Omdat we toch richting Tourcoing gingen had Frans ook een bezoek in de voormiddag gepland: de Villa Cavrois in Roubaix.
Deze monumentale villa uit 1932 is een van de mooiste voorbeelden van de modernistische architectuur in Frankrijk. Het was een opdracht van Paul Cavrois, een industrieel uit Roubaix die actief was in de textielindustrie. Het gebouw van architect Robert Mallet-Stevens is sinds 2001 volledig gerestaureerd en is sinds eind 2015 weer te bezichtigen voor het publiek.
Kenners met architecturale interesse hadden hiervoor speciaal ingeschreven, maar voor de meeste was dat een aangenaam ‘voorprogramma’. Dachten wij. Het bezoek sprak iedereen geweldig aan. De gidsen vertelden met vuur over hun villa en schetsten het leven van een rijke familie uit de vorige eeuw en de pareltjes van architecturale vondsten. Onze gids wist zelfs te vertellen over het stof dat hij regelmatig in dienst van de stad moest verwijderen. Hij ademde als het ware de villa uit.
De villa is prachtig gelegen en ontworpen.
Meer hierover vindt u op http://www.villa-cavrois.fr/du/
De tijd bleek uiteindelijk te kort en sommige deelnemers moesten worden aangemaand om toch eindelijk naar de bus te gaan want Frans had gereserveerd in het naburig restaurant Le Comte dat we na enkele minuutjes binnenwandelden. Het is gelegen in een centrum voor paardendressuur en paardrijden. Naast de tafeltjes zag je voorwaar ruiters oefenen. http://www.petitparc.com/lalicorne/restaurant-nord-lille-hem-le-comte/
De maaltijd was zeer lekker: bestond uit ‘ballotine van gevogelte, champignons in roomsaus en gebakken aardappelen gevolgd door een café ou thé gourmand’. De gerechten werden mooi opgediend door ongelooflijk vriendelijk personeel.
Met spijt vertrokken we naar de tentoonstelling Les Chrétiens d’Orient, na Parijs (Institut du Monde Arabe) nu te zien in het MUba (Musée des Beaux-Arts) in Tourcoing.
Deze gaat over de nieuwe religie die twintig eeuwen geleden ontstond tussen de Middellandse Zee en de Eufraat, langsheen de Nijl en de oevers van de Bosporus, een religie die later uitdijde over de wereld. Vandaag maken de christenen van het Nabije- en Midden-Oosten deel uit van de Arabische wereld. De laatste decennia wordt hun kunstpatrimonium bedreigd door oorlogen en een nooit geziene vluchtelingencrisis. De tentoonstelling biedt een overzicht van een eeuwenoude rijke cultuur en traditie, zoals o.a. Douro-Europos, koptische aanwezigheid in Egypte, Griekse, Assyro-Chaldeeuwse, Armeense, Maronitische en Syriaakse geschiedenis, mozaïeken en fresco’s uit de
Byzantijnse en Ottomaanse tijd.
Met de degelijke voorkennis die Frans ons in de bus had gegeven -met bijhorende literatuurlijst asjeblief- konden we toch wel moeilijke materie van de tentoonstelling Les Chrétiens veel beter smaken. Kopten, joden-joden/ joden-christenen, … we wisten het te duiden bij de uitleg van zeer bekwame gidsen.
Meer weten over deze tentoonstelling
https://www.imarabe.org/fr/expositions/chretiens-d-orient-deux-mille-ans-d-histoire
De dag werd afgesloten met een drankje voor we -zeer tegen onze zin- terug huiswaarts keerden.
Prompt schreven vier personen zich in als lid van de Vrienden MPM vzw.
En zoals we begonnen nog een appreciatie van Ann en Luc Braeckmans –
Van den Bergh: […] We hebben in ieder geval bijzonder kunnen genieten van twee heel uiteenlopende maar uiterst boeiende bezoeken! Dank ook voor de aangename manier waarop U ons nog veel aanvullende en interessante informatie bijbracht in de bus en tijdens onze museumrondgang.
Het was in ieder geval een zeer prettige eerste kennismaking met U, Uw echtgenote en de ganse groep!