Uniek dubbelbezoek aan Mons

Op donderdag 15 oktober 2015 bezochten de Vrienden MPM|PK samen met de Antwerpse Bibliofielen Mons.

MundaneumafficheHet werd in twee opzichten een dubbelbezoek. Enerzijds sloten de Antwerpse Bibliofielen aan bij dit evenement, anderzijds stonden twee uitzonderlijk interessante bezoeken op het programma, dat kaderde binnen de activiteiten van Mons als Culturele hoofdstad van Europa.

Twee van de aanwezige Vrienden MPMPK, Rossana en Wilfred Grauwels Alva Jaurequi, gaven achteraf hun indruk:

[su_quote]Waarde Heer Vandenbrande, gegroet,
Namens ons beiden danken wij u voor deze schitterende dag waar alles aan bod kwam niet het minst het werk van Otlet en la Fontaine , twee utopische denkers. Mons zelf bewees op afdoende wijze hoe zij met bezoekers omspringen, gul, dynamisch, respectvol voor onze taal en multicultureel zonder blozen. U was een deskundige gids die wij zonder aarzelen vervoegen op onze volgende reis naar ” Mars” samen met het MPM-gezelschap. Men zegge het voort. [/su_quote]
[su_spoiler title=”meer lezen”]
Na een grondige restauratie ging het Mundaneum eind juni 15 met grote luister weer open. Daar loopt n.a.v. het culturele jaar een tentoonstelling met als titel Mapping Knowledge. De wereld begrijpen door data. Met deze tentoonstelling heropent het google van papier. De bezoekers gaan op interactieve tocht tot in het hart van de complexe wereld van de informatie. François Schuiten en Benoît Peeters zorgden voor de scenografie. Het is een mix van wetenschap, kunst en maatschappelijke bevraging.

In de bustocht van een kleine twee uur wist Frans Van den Brande een boeiend en interessant kader te schetsen. Hij deelde gul zijn eruditie en gaf verbanden aan die de tentoonstelling veel beter tot zijn recht liet komen. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk.
Het gezelschap was dan ook grondig voorbereid om in de voormiddag de tentoonstelling van het Mundaneum te bezoeken onder kundige leiding van mevrouw Colette Lamarche die speciaal voor de Vrienden MPMPK uit Brussel naar Mons was gekomen. Nadien gaf mevrouw Cornille, verantwoordelijke voor het archief, toelichting bij het ontstaan van het Mundaneum en de evolutie tot vandaag.

Na dit voormiddagprogramma genoten we een lekker middagmaal in een nabijgelegen typische eetgelegenheid. Met – hoe kan het anders- een typische repas montois: aperitief, groentesoep, kotelet à l’Berdouille, pagnon borain, koffie.

‘s Namiddags stond het tweede luik van het dubbelbezoek op het programma: de Artothèque. Dit voormalig ursulinenklooster is een depot dat alle artefacten uit de diverse musea en collecties herbergt die niet tentoongesteld zijn in hun eigen site. Dit gaat van de prehistorie tot vandaag. Het concept is vrij uniek. Er wordt vanuit het buitenland met interesse gekeken naar deze formule.
De kunstcollecties van Mons worden gecentraliseerd in het bijzondere gebouw in klassieke stijl van de ursulinen dat onlangs werd gerenoveerd tot Artothèque. Hier is een interactieve en meeslepende toegang mogelijk tot het uitzonderlijk patrimonium in de Smart Heritageruimte van dit oude klooster.
De Vrienden MPMPK werden in twee groepen rondgeleid, een door een Franstalige en een door een Nederlandstalige gids.

Op de weg naar de Arthothèque en terug wandelden we samen door het oude stadscentrum waar Frans van den Brande als een volleerd stadsgids ons de bijzondere plekken en gebouwen toelichtte met vele leuke wetenswaardigheden.

Na het bezoek werden we verwacht op het stadhuis waar mevrouw Joëlle Kapompolé. ons ontving in de indrukwekkende trouwzaal. Zij was schepen voor o.a. Toerisme tot Di Rupo na zijn 1ste-ministerschap in Mons opnieuw het roer opnam als burgemeester.  Nu is ze parlementslid voor de PS in Namen. Ze is geboren in Kolwezi (Congo-Kinshasa), professor Economie aan de Université de Mons, spreekt vloeiend Frans, Engels én Nederlands.
Enthousiast begroette zij de Vrienden MPMPK en vertelde zij in vlekkeloos Nederlands over het project van Mons als Culturele Hoofdstad van Europa, waarin zij de gewichtigste schakel was. Haar warmte vulde de trouwzaal van het stadhuis van Mons.
De Vrienden MPMPK boden haar een replica van de kaart van Mercator van België en een van Europa aan, ook het sonnet van Plantijn gedrukt door Patrick Goossens.

De ontmoeting werd afgesloten met een glaasje aangeboden door de stad Mons.

[/su_spoiler]