Iets meedelen aan de Vrienden MPMPK?
Iets vragen? Antwoorden? Reageren?

Klik hier om een e-mail te sturen.
De auteurs zijn verantwoordelijk voor wat ze inzonden.

‘Polyglot’ van Plantin gaat voor 552.000 euro onder de hamer

Christie’s in Londen veilde woensdag een 11-delige Biblia Polyglotta op perkament van Plantin voor 552.000 euro. De koper van dit meesterwerk van de 16de-eeuwse Antwerpse drukker wil anoniem blijven. De kans dat het werk terug naar Antwerpen komt, lijkt klein.

De anonimiteit van de koper lijkt niet echt goed nieuws voor het Antwerpse Plantin-Moretus Museum.

 

Het Museum Plantin-Moretus ontvangt de ‘Ultima roerend erfgoed’ voor het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus

Dinsdag 27 februari 2018
In Museum Plantin-Moretus in Antwerpen wordt het verhaal verteld en getoond over de kracht van het gedrukte woord. In 2016 kreeg het museum een grondige opknapbeurt met een nieuw depot, een nieuwe leeszaal en een nieuwe scenografie. Deze inspanning wordt nu gehonoreerd met de ‘Ultima roerend erfgoed’. De jury honoreert het goede opdrachtgeverschap van het museum zodat deze delicate uitbreiding, herinrichting en vernieuwing gerealiseerd kon worden.

 

 

 

 

meer | minder lezen

Kastaar en Museum Plantin-Moretus ontvangen Henry Van de Velde Award in de categorie Communication

Dinsdag 30 januari 2018 — Kastaar, het Antwerps analoog drukkerscollectief van de grafische ontwerpers An Eisendrath en Stoffel Van den Bergh, en het Museum Plantin-Moretus vallen opnieuw in de prijzen voor hun samenwerking naar aanleiding van de heropening van het Museum Plantin-Moretus. Kastaar wordt gehonoreerd met de 'Communication Award' voor hun creatieve insteken naar aanleiding van de heropening van het Museum Plantin-Moretus.

 

 

 

 

 

meer | minder lezen


Beste Vrienden,
Wij ontvingen het boekje van de hand van Dirk Imhof, waarvoor dank.
Wat is de geschiedenis, en in het bijzonder deze van “ons” museum, toch belangwekkend en interessant!
Met vriendelijke groet.
Freddy en Sonia Van Daele-Cools

Het drukken en verkopen van de plantkundige werken van Rembert Dodoens door dr. Dirk Imhof, Lamotlezing in de reeks Soirée Lamot, Mechelen

Op donderdagavond 9 maart werd in het auditorium van het Lamotgebouw in Mechelen een erg informatieve lezing gegeven over het drukken en verkopen van de plantkundige werken van Rembert Dodoens door dr. Dirk Imhof, conservator bibliotheken en archieven van het Museum Plantin-Moretus.

 

 

 

meer | minder lezen

Jean-Pierre Tricot: DAS BESSERE  BILD CHRISTI

Die Ausgabe des neuen Testaments von 1516

Das bessere Bild ChristiTer gelegenheid van het jubileumproject 'Erasmus MMXVI' organiseerde de Universiteitsbibliotheek van Bazel in de Münsterkirche (de gereformeerde hoofdkerk) van deze stad van juni tot november 2016 een tentoonstelling over de uitgave in 1516 van het Nieuwe Testament door Desiderius Erasmus (1469-1536), waarvan het drukwerk toevertrouwd werd aan Johannes Froben (1480-1527).

 

meer | minder lezen

ScheldeMeer weten? Klik op de foto hiernaast.

Rik Hemmerijckx: Poëzieboot met Koen Stassijns

De Schelde heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in het oeuvre van Emile Verhaeren. De poëzie van Verhaeren brengen op een boot die je voert langs de meanders van de Scheldestroom is dan ook een enige gelegenheid om zijn poëzie tot leven te brengen. Op zondag 11 september 2016 organiseren het Verhaeren Genootschap, Toerisme Klein-Brabant en rederij Riverstar een poëzieboot met vertaler-dichter Koen Stassijns. Recent heeft deze een bloemlezing gepubliceerd met een uitgelezen keuze uit het oeuvre van Verhaeren: Emile Verhaeren Veerman (Lannoo, 2016). In een onderhoudend, twee uur durend programma presenteert Stassijns op zijn heel eigen wijze de poëzie van Verhaeren.
 
Zondag 11 september 2016
Afspraak om 14u aan de steiger bij de Kaai van Sint-Amands.
Kostprijs: 4 €
Reservatie verplicht: info@tkbs.be of 03/899 28 68
info: www.emileverhaeren.be
 
Een unieke belevenis die u niet mag missen!
Naar aanleiding van Monumentendag is het Verhaerenmuseum die dag ook gratis toegankelijk.
 
 
 

 

Frans Van den Brande/ Schenking René VANDEVOIR in het MPM:
een onschatbare verzameling VERHAEREN-memorabilia

VerhaerenOp 26 mei 2016 gaan de Vrienden van het Museum Plantin Moretus op daguitstap naar Sint-Amands aan de Schelde en naar Baasrode.
De voormiddag is gewijd aan de tentoonstelling Emile Verhaeren een dichter voor Europa.

 

meer | minder lezen

Huldebetoon aan onze landgenote Cécile de Visscher in Barcelona/ P. van den Broeck

Het Fonds Christoffel Plantin, onder het erevoorzitterschap de Gouverneur van de provincie Antwerpen, kent jaarlijks een prijs toe aan een Belg die in het buitenland verblijft en wiens activiteiten, weinig gekend in België, bijdragen tot het prestige en uitstraling van ons land in het buitenland. De Christoffel Plantin Prijs stond in 2015 in het teken van het sociaal engagement. De jury van deze internationaal gewaardeerde Prijs besliste op 27 oktober vorig jaar om een oorkonde toe te kennen aan de Belgische Cécile de Visscher als blijk van waardering voor haar jarenlange inzet voor pluri-mindervalide kinderen. Mevrouw de Visscher is mede-stichter van de Nexe Fundació en zorgt sinds meer dan 30 jaar voor gespecialiseerde dagopvang voor deze hulpbehoevende kinderen. De heer Didier Verwaerde, Consul van België te Barcelona had de eer om, namens de Voorzitter het Fonds Christoffel Plantin, de oorkonde aan mevrouw de Visscher te overhandigen tijdens een ingetogen plechtigheid in Barcelona op 7 april 2016 waaraan talrijke Belgische en Catalaanse vrienden deelnamen. De Consul overhandigde tevens aan elk personeelslid van de Nexe Fundació een persoonlijk aandenken als blijk van waardering voor hun prachtige inzet voor de kinderen tijdens de voorbije jaren.

Meer informatie: http://www.christoffelplantinfonds.be/
Fonds Christoffel Plantin:
http://www.nexefundacio.org/es/

 

Frans Van den Brande: Bezoek aan Antwerpse Kathedraal gratis voor inwoners provincie

Kath1Vanaf januari 2016 is de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal van Antwerpen voortaan gratis toegankelijk voor alle inwoners van de
provincie Antwerpen. Hiervoor dienen zij
aan de balie hun postnummer bekend te maken.
Na 50 jaar is de restauratie van de kathedraal
zo goed als afgerond en dat is mede te danken
aan de financiële steun van de provincie. Als bedankje voor die steun maakt de kerkraad
de toegang voor inwoners van de provincie Antwerpen dus gratis.

 

Kath2
Dat is goed nieuws voor de Vrienden van het Museum Plantin Moretus - Prentenkabinet vzw. die in de provincie woonachtig zijn. De kathedraal was de parochiekerk van Christoffel Plantijn en zijn familie. Talrijke werken met betrekking tot zijn kathedraal drukte Plantijn en, na hem, vele Moretussen. Christoffel Plantijn werd er na zijn overlijden begraven. Wie de kathedraal bezoekt kan in de kooromgang het prachtig epitaaf zien gewijd aan Christoffel Plantijn, zijn echtgenote Jeanne Rivière en hun kinderen. Het mooie grafschrift van de hand van huisvriend Justus Lipsius siert het epitaaf. Ook elders in de kathedraal komt de naam Moretus voor.
(fvdb)

Jean-Pierre Tricot: Een merkwaardig museum in Lyon

Musée Lyon
klik op het logo om naar de website te gaan

Lyon, een belangrijk drukkerscentrum

In de 15e eeuw was ook de Franse stad Lyon een der belangrijkste Europese centra voor de boekdrukkunst. Zoals in Antwerpen zouden de wetenschappen vanaf de renaissance ten gevolge de verspreiding van gedrukte boeken een enorme vooruitgang boeken.
Talrijke drukkersfamilies vestigden zich op het schiereiland tussen Rhône en Saône.

Museum voor de boekdrukkunst
Musée Lyon2Het duurde echter tot in 1964 voor er overgegaan werd tot de oprichting van een museum voor de boekdrukkunst, dat een halve eeuw nadien, in 2014, omgedoopt werd tot ‘Musée de l‘imprimerie et de la communication graphique’.

meer | minder lezen

Kerstwensen van het Mundaneum

Mundaneumwensen

 

 

 

 

 

L’espoir, c’est l’optimisme avec les manches retroussées. Il appelle à l’action...
Léo Bormans, auteur de “The world book of hope” et du best seller international “The Workd Book of Happiness”

Che(è)r(e) ami(e) du Mundaneum,
Alors que 2015 se termine, nous voudrions avant toute chose vous remercier chaleureusement. C'est en effet grâce à vous que les six mois écoulés depuis la réouverture du Mundaneum ont été un tel succès.
 
Près de 20.000 visiteurs plus tard, notre boutique prend son essor, le nouveau centre d'archives a été inauguré en septembre, notre nouveau jeu vidéo éducatif "Mundaneum Web 1895" vient tout juste d'être lancé, et bien sûr LA bonne nouvelle : le Mundaneum va devenir le premier site belge à recevoir le Label du Patrimoine Européen en avril prochain !
 
C'est donc avec une bonne dose d'espoir et d'optimisme que nous vous souhaitons de très joyeuses fêtes et une année 2016 cousue de projets, de découvertes et de créativité !
 
L'équipe du Mundaneum

 

Die Buchstaben van Anselm Kiefer

Buchstaben KieferEXPO 30.10.2015 - 31.01.2016
Voormalig Raamtheater, De Vrièrestraat 36, 2000 Antwerpen
Kiefer brengt ‘Die Buchstaben’,
een monumentaal kunstwerk als eerbetoon aan Gutenberg en het ontstaan van de boekdrukkunst, naar Antwerpen. De installatie is opgebouwd uit enkele oude drukpersen waaruit zonnebloemen groeien. De bloemen vallen op de grond en veranderen in letters.
Met ‘Die Buchstaben’ toont Kiefer de kracht van het woord.

meer | minder lezen

Plantin in de premetro van Antwerpen

prent pre-metro1De afgelopen maanden kreeg een perron van het metrostation Plantin een volledig nieuw uitzicht door de Antwerpse designer Axel Enthoven. Deze haalde de inspiratie in het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus.

meer | minder lezen

Frans Van den Brande | 400 jaar kerk aan de Lange Winkelstraat

Prent annunciaten Ruim 400 jaar geleden gingen enkele gegoede Antwerpse burgers, onder wie Jan en Balthasar Moretus op zoek naar een ‘stille plaetse’ in de stad om een klooster te bouwen voor de kleine groep annunciaten (een kloosterorde waarvan de zusters zich toelegden op de overpeinzing van de deugden van Maria).

De kloosterkerk van de zusters Annunciaten
• PK.OS.0213.003 | S.213

meer | minder lezen

 

Odette Peterink| Luisterogen

16454401481_40ea31f4d0_z
Het project Luisterogen
zorgt ervoor dat anderstaligen op een totaal andere manier en in een andere context hun Nederlands kunnen oefenen. In het museum zoeken anderstaligen aan de hand van 10 kaarten met eenvoudige woorden en afbeeldingen iets uit de collectie dat hen aanspreekt en vertellen ze erover. Er is allicht iets te vinden.

meer | minder lezen

Boris Rousseeuw | Nihil Obstat

nihilisabelle
Boris Rousseeuw, lid van de Vrienden van het Museum, heeft zopas op zijn handpers “Nihil Obstat” gedrukt, de allereerste bloemlezing uit de Vlaamse scatologische literatuur ooit gemaakt.

 

 

 

 

meer | minder lezen