Nieuwjaarstoespraak van Iris Kockelbergh, directeur MPM

Het publiek komt alvast graag, dat blijkt toch uit de cijfers. Met 95.564 bezoekers zien we een stijging die zich in zowat alle categorieën bezoekers doorzet: scholen, leeszaal, groepsbezoeken, tuin en individuen die de volledige prijs betalen. De inkomsten uit ticketverkoop zijn weer in 2013 gestegen.
We genieten ook het vertrouwen van de toeristen die net dat ietsje meer zoeken in een citytrip. Het museum haalt hoge scores bij Tripadvisor, in 2013 kregen we een ‘gouden plaque’ als topbestemming.

2013 was zonder twijfel het jaar van de Magnifieke Middeleeuwen, de handschriftententoonstelling die veel volk naar het museum bracht en de museumwinkel goed deed draaien, hoewel die het iets minder goed deed dan 2012. Het was dan ook moeilijk om die cijfers te evenaren.

De mooie cijfers hebben ook zeker alles te maken met de vernieuwde aanpak op vlak van communicatie. Met de nieuwe huisstijl zullen we in de toekomst ons nog beter kunnen profileren.

In de toekomst willen we dat het museum een plek wordt waar verhalen verteld worden en de bewoners tot leven komen. Een eerste aanzet hiertoe was de portrettenwandeling die erg gesmaakt werd bij het publiek.
Ook bij de verwerving van de kunstwerken van Koen Broucke en Jean Marie Legrand, twee heel genereuze schenkingen aan het Prentenkabinet, bieden we de kunstenaars de kans om hun verhaal te doen.

Met de projecten Luisterogen en Over komen en gaan hebben we aangetoond dat een museum ook een maatschappelijke rol kan opnemen. Hier moeten we nu verder in groeien.

Het wordt bijna een traditie, maar ook in 2013 maakten we samen met KMSKA een tentoonstelling voor een buitenlands museum, ditmaal voor Mumbai in Indië.

En 2014 is al goed ingezet met de afsluiting van Over komen en gaan, een leuke sfeervolle dag waarbij iedereen na afloop tevreden was.

We starten in 2014 echt met de bouw van het nieuwe depot. Patrimoniumonderhoud (dat ondertussen niet meer zo heet) schat dat april-mei de werken kunnen starten. Het is alleen wachten op de aannemer.
En ja, natuurlijk is het ook wachten op de uitzetting van onze kraker. Dat was wel het laatste dat we verwachtten op ons pad tegen te komen in 2013.
De nieuwbouw betekent wel dat de parkeerplaats verdwijnt, spijtig.

In 2014 programmeren we geen grootschalige tentoonstelling, wel brengen we vanaf eind april een proefopstelling voor de nieuwe vaste opstelling. Deze wordt geplaatst in zaal
17 & 18 en zal handelen over Plantin als uitgever van anatomische boeken. Dit project zal 2 jaar blijven staan.
Ondertussen vragen we aan het publiek en specialisten wat ze er goed aan vinden en uiteraard ook wat niet. We horen dus ook graag wat jullie er van vinden.

In september wordt het echt alle hens aan dek geblazen. We brengen een grote tentoonstelling in Brazilië en tegelijkertijd gaat in Antwerpen en ook in het Museum Plantin-Moretus een groot internationaal congres door, waarvoor we twee kleinere projecten programmeren in zaal 3 en in de expozaal.

Nog in het najaar wordt ook een verhalenroute in het historische huis gelanceerd en zal de nieuwe website gelanceerd worden. Deze kadert in de versterkte nieuwe huisstijl en een verder doorgedreven elektronische communicatie.